Samen wonen, samen werken, samen delen

In juli 2007 opende Emmaus Feniks in het voormalig Trappistenklooster in Tegelen haar deuren. De Feniks staat in de Oosterse mythologie voor de vogel die uit zijn eigen as verrijst, en is bewust als naam gekozen voor deze Emmausgroep. Om naast hoop te geven, duidelijk te maken dat een mens uit zijn ellende kan ontwaken en opnieuw kan beginnen met een volgend, een nieuw deel van zijn leven. Het doel van Emmaus is het leveren van een bijdrage aan een betere wereld voor iedereen. Zo winnen we samen veel levensvreugde, voor anderen, voor onszelf, voor elkaar.

“Alleen zijn wij niet zo bijzonder in deze wereld. Samen kunnen we veel voor elkaar betekenen.

Wij bieden mensen een bed EN een goede reden om eruit te komen. Wij zijn echter géén plek waar men zo vanaf ‘de straat’ binnen kan lopen voor ‘nachtopvang’. Wij zijn geen professionele hulpverleners, wij vragen mensen ons te helpen, zodat ook zij daarmee geholpen zijn (2-richting verkeer..). Wij vragen niet wat je gisteren deed of wie je was. Wij vragen je wie je vandaag bent en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Samen komen we een heel eind! Wij vragen en krijgen geen structurele subsidies.

Wij werken samen voor kost en inwoning. Zo zijn en blijven wij onafhankelijk, houden wij grip op ons leven, voelen wij onze eigen verantwoordelijkheden en behouden wij ons gevoel van eigenwaarde. Wij kunnen ons (bijna dan toch) bedruipen van de opbrengsten uit ons eigen werk. Alles wat overblijft wordt gegeven aan hen die het harder nodig hebben dan wij.